Hornbach Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam, Netherlands

  • Gebouwtype:
  • Parkeergarages
  • Winkelcentra
Volledig Scherm Sluiten

Voor maar liefst 246 prefab betonkolommen van het nieuwe complex van Hornbach in Amsterdam heeft Peikko Benelux zijn montage- en verankeringssysteem geleverd. De montage verliep sneller, eenvoudiger en veiliger in vergelijking tot de traditionele methode met stekken en gains, omdat er geen schoren geplaatst hoeven te worden.

Het Peikko kolomschoensysteem bood veel voordeel. Het is een in Scandinavië al veelvuldig toegepaste oplossing die ook in ons land aan populariteit wint. Voor maar liefst 246 prefab betonkolommen van het complex van Hornbach leverde Peikko zijn montage- en verankeringssysteem.

Bij toepassing van kolomschoenen wordt er een mechanische verbinding gemaakt tussen prefab betonkolommen en funderingen tijdens de bouwfase. De montage gaat sneller, eenvoudiger en veiliger in vergelijking tot de traditionele methode, omdat er geen schoren geplaatst hoeven te worden. Hierdoor ontstaat er een veilige werkvloer. Wanneer er nog geen balken of vloeren aanwezig zijn om op af te schoren is dit systeem nog effectiever, omdat ballastblokken overbodig zijn. Met Peikko kolomschoenen kun je een prefab betonkolom op een vergelijkbare manier monteren als een staalkolom. Door middel van ringen en moeren is het tevens mogelijk om de kolom op hoogte en te lood te stellen. De kolommen zijn in dit project gemonteerd met de Peikko COLIFT. Dit is een snel, efficiënt en veilig hijssysteem om prefab betonkolommen te manoeuvreren op de bouw.

In sommige gedeeltes van het gebouw is rondom de kolommen Peikko PSB ponswapening toegepast, in plaats van de standaard traditionele beugels. Groot voordeel is dat Peikko PSB ponswapening eenvoudig aan te brengen is door de vlechter. De strips met de deuvels kunnen door de vlechter eenvoudig en snel op het bovennet gehangen worden, waardoor er tijdswinst wordt gerealiseerd.

Lees verder down-arrow.png

Het was voor mij een nieuw systeem. Ik ben er uitermate tevreden over. Het werkt sneller en eenvoudiger omdat er, behoudens bij het kantoordeel, geen schoren nodig zijn. Je hebt meer ruimte op de bouwplaats bijvoorbeeld voor de hoogwerkers en het is ook nog eens veiliger werken.

Mark van der Mast van BAM Bouw en Techniek

Projectinformatie

Projectgrootte:
20,000 m2
Aannemer:
BAM Bouw & Techniek regio Noordwest, Amsterdam
Ingenieursbureau:
Ingenieursbüro Fischer + Schmid, Karlsruhe
Architect:
KUBUS architektuur + stadplanung, Wetzlar
Geleverd:
2016
Opgeleverd:
2017

Contact