Circulaire Economie wordt concreet – Peikko’s whitepaper: Op zoek naar een heldere, circulaire toekomst

April, 5, 2018

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het materiaal- en energieverbruik in Europa. Omdat natuurlijke hulpbronnen schaars worden moeten we dit goed overdenken, zegt Kasper Guldager Jensenvan 3XN Architects uit Denemarken.

Tot nu toe is de wereld gewend geraakt aan de natuurlijke hulpbronnen als vanzelfsprekend te beschouwen. Deze luxe hebben we tegenwoordig niet meer. De Circulaire Economie is nodig om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken.

- In de komende 50 jaar zal er onverminderd doorgebouwd worden. Als dit gebeurt met het huidge take-make-waste model, dan komen we in ernstige economische en ecologische problemen terecht. Circulair zijn, in alle verschijningsvormen, staat hoog op de politieke en zakelijke agenda, zegt Guldager Jensen.

Kasper Guldager Jensen is een fervent voorstander van circulair bouwen.

- We gebruiken veel middelen om te zorgen dat gebouwen aan hun doel voldoen en er geweldig mooi uitzien. Maar wanneer de levensduur van het gebouw voorbij is, is het sloopproces onnauwkeurig en niet geweldig. Deconstructie resulteert in een groot waardeverlies.

Met de afnemende natuurlijke hulpbronnen en schaarste nemen de materiaalprijzen toe. Dit opent de deur voor nieuwe bedrijfsmodellen. Volgens Guldager Jensen hebben we een omslagpunt bereikt waar de ecologische en economische voordelen samenkomen.

- Gebouwen moeten worden gezien als materiaalbanken. Het is een geheel nieuwe manier om naar het bouw-ecosysteem te kijken. We moeten leren van de natuur, waar alles een doel heeft en alles een hulpbron is. Als de natuur niets verspilt, waarom zouden wij dit dan wel doen, vraagt ​​Kasper Guldager Jensen.

STAPPENPLAN VOOR EEN CIRCULAIR BOUWSYSTEEM

Om impact te hebben, zijn oplossingen op industriële schaal nodig. Daarom werd Guldager Jensen uitgenodigd om in 2017 lid te worden van de Raad van Bestuur van Peikko Group. Daarnaast leidt Kasper Guldager Jensen de interne innovatie-eenheid van 3XN, GXN Innovation.

Toewijding aan de Circulaire Economie. Met die reden zijn GXN Innovation en Peikko een onderzoeksprogramma gestart om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor de transformatie van de prefab-industrie.

- We werken samen aan een stappenplan dat zal leiden tot een circulair bouwsysteem. Binnenkort zijn we klaar om concreet te worden, zegt Topi Paananen, de CEO van Peikko.

- Dit is vrij uniek in de betonindustrie, welke het moeilijk heeft gevonden op de duurzame trein te springen. We gaan laten zien wat niet alleen vandaag, maar ook morgen kan worden gedaan, voegt Guldager Jensen toe.

 

Op zoek naar een heldere, circulaire toekomst?
Download onze whitepaper om dat te bereiken.

Petri Suur-Askola

Business Director

Connections

Peikko Group Corporation

Comments Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
No comments yet
See all articles